Arap Yarımadası’nın güneydoğu kıyısında stratejik bir konuma sahip olan Umman Sultanlığı’nda kripto para haberi var. Ülke önemli yatırımlar yoluyla kripto para dünyasıyla ilişkilerini yoğunlaştırıyor. Ayrıca rekabetçi Batı Asya coğrafyasında kendisini dijital bir merkez olarak konumlandırıyor. Buna göre ülke yoğun bir çaba sarf ettiğinin sinyallerini veriyor.
Kripto para dünyası için 800 milyon dolarlık yatırım artışı
Umman hükümeti geçtiğimiz günlerde kripto para madenciliği girişimleri için hamle yapıyor. Buna göre yaklaşık 800 milyon dolarlık bir tahsisat açıkladı. Bu yöndeki önemli bir adım, Abu Dabi’nin Phoenix Group’uyla 300 milyon dolarlık bir ortaklığın duyurulmasıydı. Bu işbirliğiyle Umman’ın ilk lisanslı kripto madenciliği kuruluşuyla ortaklaşa hareket etmesi gündemde. Bu çerçevede 150 megavatlık bir kripto madenciliği çiftliği olan Green Data City’yi inşa etmeyi amaçlıyor.
Bu çiftliğin önümüzdeki yıl faaliyete geçmesi planlanıyor. Ayrıca, Exahertz International tarafından işletilen bir kripto para madenciliği girişimi için 370 milyon dolarlık ek bir yatırıma yeşil ışık yakıldı. Yerel bir habere göre, planlar Ekim ayına kadar 15.000 madencilik makinesinin daha konuşlandırılmasını içeriyor.
Bakan’ın bakış açısı
Umman Ulaştırma, İletişim ve Bilgi Teknolojileri Bakanı Said Hamoud al-Maawali konuyla ilgili açıklama yaptı. Bu yatırımların Umman’ın dijital ekonomisinin genişlemesini katalize etmeye yönelik stratejik çabaları olduğunu vurguladı. Ayrıca hamlenin “önemli bir kilometre taşı” olduğunu belirtti. Umman’ın kripto madenciliği arenasına girişi önemli. Bölgede kripto para birimlerinin daha fazla kabul görmesine yönelik geniş eğilimle aynı zamana denk geliyor. Bu hamle aynı zamanda İslam dünyasında yankı bulan önemli bir sorunun da ortasında geliyor. Kripto para İslami ilkelerle uyumlu mu (helal mi) yoksa çelişkili mi (haram mı)?
İslam alimleri bu konuda farklı görüşlere sahiptir. Bazıları, Türkiye, Mısır ve Endonezya gibi ülkelerde yayınlanan fetvaların da gösterdiği gibi, kripto paraların spekülatif doğasının onları şeriat kapsamında kabul edilemez hale getirdiğini iddia ediyor. Buna karşılık, diğerleri kripto para birimlerinin geleneksel finansla ilişkili faiz (riba) unsurundan yoksun oldukları için helal sayılabileceğini savunmaktadır.
Müslüman ülkelerde kripto para birimlerinin benimsenmesi
Devam eden tartışmalara rağmen, çoğunluğu Müslüman olan birçok ülke kripto para birimini benimsemiş durumda. Ekim 2022 tarihli bir Chainalysis raporunda, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’nın küresel olarak en hızlı büyüyen kripto pazarları olduğu vurgulanıyor. Diğer taraftan çoğunluğu Müslüman olan çok sayıda ülkenin önemli ölçüde ilgi gösterdiği belirtiliyor. Benimsemedeki bu artış, Chainalysis’in Kripto Benimseme Endeksi’ne de yansımış durumda. Buna göre çoğunluğu Müslüman olan birçok ülke ilk yirmi benimseyen ülke arasında yer alıyor.
Birleşik Arap Emirlikleri gibi bazı ülkeler proaktif bir şekilde kendilerini kripto dostu destinasyonlar olarak konumlandırmış durumdalar. Ancak, Müslüman dünyasındaki düzenleyici ortam çeşitliliğini koruyor. Örneğin Türkiye gibi ülkeler kripto para ticaretine izin veriyor ancak ödemeler ve finansal aracılarla etkileşim için kullanımını yasaklıyor. Kriptokoin.com olarak baktığımızda Umman’ın son yatırımları dikkat çekiyor. Ülkenin dijital bir öncü olarak ilerleme arzusunun altını çiziyor. Ayrıca kripto alanına yaptığı yolculuk teknoloji, finans ve bölgesel dinamikler arasındaki karmaşık etkileşimi örnekliyor.
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da,Facebook’ta ve Instagram’da takip edin. Telegram ve Youtube kanalımıza katılın.
Kaynak: sizlere kriptokoin.com farkıyla sunulmuştur.
Yorumlar kapalı.