Merak Edilen 6 Sorunun Cevabı: FTX ile Hangi Projeler Çöker?

Merak Edilen 6 Sorunun Cevabı: FTX ile Hangi Projeler Çöker?
Merak Edilen 6 Sorunun Cevabı: FTX ile Hangi Projeler Çöker?
service service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İçeriklerimiz hepsi otomatik bot ve manuel paylaşım ile aktarım sağlanır. Hiçbir şekilde yatırım tavsiyesi ve öneri değildir., Kripto sektöründe alacağınız karar ve sorumluluk tamamen kullanıcıların kendisine aittir., Kripto ve finans söktürünün büyük bir risk olduğunu sakın unutmayınız bu uyarıları dikkate almanızı tavsiye ederiz. Sektörü araştırmanızı tavsiye ederiz. Proje yatırımlarını çok iyi araştırmanızı tavsiye ederiz.

Genç kripto milyarderi Sam Bankman-Fried ve borsası FTX bu hafta çöktü. Büyük mali kayıpları iflas başvurusu ve potansiyel federal soruşturmaları takip ediyor. Şimdi topluluğun akılındaki sorulardan biri, FTX çöküşünü hangi projelerin takip edeceği…

Sam Bankman-Fried kimdir ve FTX nedir?

SBF olarak da bilinen Silikon Vadisi doğumlu, MIT eğitimli Bankman-Fried, hayırseverlik dünyasındaki ve ticaret firması Jane Street’teki görevlerinden sonra kripto ticaret şirketi Alameda Research’ü 2017 yılında kurdu. İki yıl sonra Bankman-Fried ve ekibi, düşük işlem ücretleri ve trader’lar için gelişmiş seçenekler gibi avantajlara sahip olan kripto para borsası FTX’i piyasaya sürdü. Bloomberg’e göre Bankman-Fried, FTX ve Alameda’dan sadece 2020’de sırasıyla 350 milyon dolar ve 1 milyar dolar kâr elde ederek zengin oldu.

Bankman-Fried, zirvesinde 26 milyar dolar değerindeydi, ancak net değeri iflasıyla 16 milyar dolara düştü. 30 yaşında, ABD’nin en büyük siyasi bağışçılarından biriydi. Tom Brady ve Gisele Bündchen gibi ünlüleri FTX’i ele geçirmeye ikna etti. NBA’nin Miami Heat’inin oynadığı arenanın isim haklarını satın aldı.

Peki borsaya ve kurucusuna ne oldu?

Kasım ayının başlarında, kripto haber sitesi CoinDesk, Bankman-Fried ve şirketleri hakkında bir ifşa raporu yayınladı. Rapor, Alameda Research ve FTX’in iki ayrı şirket olmasına rağmen, Alameda’nın fonlarının çoğunlukla FTX’in kripto para birimi olan FTT’ye bağlı olduğunu ortaya çıkardı.

İfşadan birkaç gün sora, Binance CEO’su CZ, elindeki 530 milyon dolarlık FTT’yi satmaya karar verdiklerini duyurdu. Bunun arından FTX kullanıcıları da fonlarını kurtarmak için yarıştı. Borsa, 72 saat içinde tahmini 6 milyar dolarlık para çekme işlemi gördü.

As part of Binance’s exit from FTX equity last year, Binance received roughly $2.1 billion USD equivalent in cash (BUSD and FTT). Due to recent revelations that have came to light, we have decided to liquidate any remaining FTT on our books. 1/4

— CZ 🔶 Binance (@cz_binance) November 6, 2022

Olayın ardından FTT tokenin fiyatı saatler içinde %32 eridi. Bankman-Fried’in 8 Kasım Salı günü Binance’in FTX’i satın alacağını açıklamasıyla bir kez daha yükseldi.

Umutlar kısa sürdü

Çarşamba günü Binance, durum tespiti sırasında elde edilen bulguların yanı sıra yanlış kullanılan müşteri fonları raporları ve federal bir soruşturma olasılığına atıfta bulunarak anlaşmadan çekildiğini duyurdu. Haber, FTT’nin daha da düşmesine neden oldu. Bankman-Fried, net değerinin %94’ünün tek bir günde silindiğini gördü.

Nakit sıkıntısı çeken Bankman-Fried, Coinbase CEO’su Brian Armstrong da dahil olmak üzere diğer endüstri rakiplerini kurtarma için aramaya başladı. Cuma günü, FTX Bölüm 11 iflas başvurusunda bulundu ve Bankman-Fried CEO görevinden istifa etti.

İflas ve istifa günü

Bankman-Fried Twitter’dan, “iki kez batırdığını” söyledi. FTX’in çökmesini, para çekme taleplerine ve FTX’in borçlarına dair kendi spekülasyonların bir kombinasyonuna bağladı. Ancak bir Reuters raporu, oyunda başka faktörlerin olabileceğini öne sürdü. Anonim kaynaklara atıfta bulunan haber servisi, bu yılın başlarında Bankman-Fried’in, Alameda’nın bir dizi kayıpla vurulmasının ardından kimseye haber vermeden müşteri fonlarını FTX’ten Alameda’ya aktardığını söyledi.

FTX çöküşü başka kimleri etkiledi?

FTX, SoftBank Vision Fund, Tiger, Sequoia Capital ve BlackRock dahil bir dizi yatırımcı tarafından destekleniyor. Sequoia bu hafta FTX’e yaptığı yatırımı 0 dolara düşürdüğünü söyledi. VC firması FTX’e toplamda 213,5 milyon dolar yatırım yaptı.

Here is the note we sent to our LPs in GGFIII regarding FTX. pic.twitter.com/Cgp1Yxk1pz

— Sequoia Capital (@sequoia) November 10, 2022

Ayrıca Bankman-Fried’in yakın çevresi, onunla birlikte yaşayan ve FTX ile Alameda’yı Bahamalar’dan çıkaran 10 kişilik bir grup var. Kaynaklar, grubun üniversite arkadaşları ve eski meslektaşlarının bir karışımı olduğunu gösteriyor. Ek olarak, Bankman-Fried’in imparatorluğuna sıkı sıkıya bağlı olduğunu bildiriyor. Bu yüzden muhtemelen onlar da şu anda ağır kayıplar yaşıyorlar.

Tüm bunların anlamı ne?

2022, Mayıs ayında 2 trilyon dolarlık bir çöküş yaşayan kripto piyasası için zor bir yıldı. Şimdi, FTX draması kripto piyasasında büyük bir dalgalanma etkisi yaratıyor. CoinMarketCap’e göre iflası toplam piyasa değerini (TOTAL) bir gün içinde %12 düşürdü.

Sektör uzmanları, iflasın düzenleyicileri kripto piyasasını çökertmeye teşvik edebileceğini öne sürüyor. Dahası, piyasadaki güvenin daha da sarsılmasına neden olabilir ve insanların kripto varlıklarını korkudan geri çekmelerine yol açabilir. JPMorgan analistleri Çarşamba günü bir kripto hesaplaşmasının yaklaşmakta olduğunu yazdı. Uzmanlar yatırımcıların hazırlıklı olması gerektiği konusunda uyardı. Bankrate.com analisti James Royal Cuma günü şunları söyledi:

Bir yatırımcı olarak, bir hafta sonu boyunca buharlaşabilirse neye yatırım yaptığınızı ciddi olarak sorgulamalısınız. Fiyatlar tamamen kriptonun geleceğine dair duygu ve inanca dayanıyor… Bu inanç ortadan kalkarsa, elinizde hiçbir şey kalmaz.

FTX çöküşünü hangi projeler takip ediyor?

Krizin ardından, piyasadaki en sert düşüş bir zamanların ilk on altcoin’inden biri olan Solana oldu. SOL’un fiyatı, geçen haftanın başlarında yaklaşık 12 dolar ile rekor bir düşük seviyeye geriledi. SOL fiyatı sadece yedi gün içinde %50’den fazla değer kaybetti. Benzere şekilde, Solana tabanlı launchpad ve NFT’lerde ivmeyi takip etti. Volatilite, kripto analistleri ve Blockchain geliştiricileri arasında Solana’nın uzun vadeli geleceği hakkında tartışmaya yol açtı.

Ninepoint Partners’dan Alex Tapscott’a göre SOL’deki hızlı düşüş Solana için “ölüm çanı” anlamına gelmiyor. Kriptokoin.com‘dan takip ettiğiniz üzere, Solana tabanlı wrapped tokenlerde büyük bir tehlike altında. Ayrıca, Tron’ın stablecoini olan USDD’de dolar sabitliğini kaybetmeye başladı.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!

Kaynak: sizlere kriptokoin.com farkıyla sunulmuştur.

İçeriklerimiz hepsi otomatik bot ve manuel paylaşım ile aktarım sağlanır. Hiçbir şekilde yatırım tavsiyesi ve öneri değildir., Kripto sektöründe alacağınız karar ve sorumluluk tamamen kullanıcıların kendisine aittir., Kripto ve finans söktürünün büyük bir risk olduğunu sakın unutmayınız bu uyarıları dikkate almanızı tavsiye ederiz. Sektörü araştırmanızı tavsiye ederiz. Proje yatırımlarını çok iyi araştırmanızı tavsiye ederiz.

Yorumlar kapalı.