Kripto borsası FTX, geçen hafta Bölüm 11 kapsamında gönüllü iflas başvurusunda bulundu. Dosyalamadan önce Binance, FTT yatırımını tasfiye etti, kullanıcılar FTX’ten milyarlarca dolar çekti. Peki FTX’e ne oldu ve kripto yatırımcılarını ve traderlarını nasıl etkiler?
FTX’te neler oluyor?
FTX uluslararası bir kripto para borsasıydı. Ancak aynı zamanda FTX US aracılığıyla ABD’li müşterilere de hizmet veriyordu. Kantitatif bir kripto trade firması olan Alameda Research de FTX Group’ta yer alıyor. FTX’in kendi tokeni ise FTX Token (FTT).
Kripto borsası, dünyanın dördüncü en büyük kripto platformuydu. Ancak, kaldıraç miktarını esasen bilançosunda sakladı. Mali durumuna ilişkin raporlar, Binance CEO’su Changpeng Zhao’nun “gün ışığına çıkan son ifşaatlar” nedeniyle FTT hisselerini tasfiye edeceğini tweet atmasına yol açtı. Bitcoin Vakfı başkanı ve risk sermayedarı Brock Pierce, şu değerlendirmeyi yapıyor:
İnsanlar, bu likiditenin krize girdiğine dair haberler çıktıktan sonra geri çekmeye başladı. Ayrıca FTX, diğer yatırımlarına karşı avantaj sağlamak için yerel tokeni FTT’yi kullandı. BlockFi ve yatırım fonları gibi farklı projelere yatırım yapmak için bu tokeni teminat olarak kullanıyorlardı. Böylece, yatırım yapıyorlardı. Olan şu ki, insanlar yatırdıklarını geri çekmeye başladığında ve token düşmeye başladığında, teminat temelde çöktü.
Brock Pierce, bunun bir domino etkisi yarattığını söylüyor. Ayrıca, FTX ile ilgili tüm şirketleri ve neredeyse her borsayı etkilediğini kaydediyor. Traderlar, FTX’ten milyarlar çekse de Binance daha sonra borsayı satın almak için bir anlaşma yaptı. Ancak Binance, Kriptokoin.com’dan takip ettiğiniz üzere, 9 Kasım’da kurumsal durum tespiti ve ‘yanlış yönetilen müşteri fonları ve iddia edilen ABD ajans soruşturmalarıyla ilgili son haberler’ nedeniyle anlaşmadan çekildiğini duyurdu.
Kullanıcıların geri çekilmesi ve satın alma başarısızlığının ardından şirket, Bölüm 11’de iflas başvurusu yaptı. Daha sonra yeni bir genel müdür olan John Jay’i görevlendirdi. Reuters’in raporlarına göre, eski CEO’su Sam Bankman-Fried, kardeş şirketi Alameda Research’e milyarlarca kullanıcı fonu aktardı. Ancak bu fonların 1 ile 2 milyar doları kayboldu. FTX yöneticileri, kaybı ‘yetkisiz erişime’ bağladı ve şu anda sorunu çözmek için çalışıyor.
FTX çöküşünden kimler, nasıl etkilendi?
Resmi FTX Twitter hesabında yayınlanan bir basın açıklamasına göre, FTX, West Realm Shires Services Inc., Alameda Research Ltd. ve yaklaşık 130 diğer bağlı şirket, Bölüm 11’de iflas başvurusunda bulundu. Tüm şirketleri FTX Group olarak bilinen şeyi oluşturuyor. Ayrıca, bu yan kuruluşların iflas işlemlerine dahil edilmediğini söyledi: LedgerX LLC, FTX Digital Markets Ltd., FTX Australia Pty Ltd. ve FTX Express Pay Ltd.
Ancak bir girişim sermayesi şirketi olan Sequoia Capital, FTX.com ve FTX US’e yaklaşık 213,5 milyon dolarlık bir yatırım yaptı. Firma o zamandan beri sınırlı ortaklarına yaptığı bir notta yatırımını 0 dolara düşürdüğünü duyurdu. Sequoia, FTX çökmesinin etkisinin sınırlı olduğunu söyledi.
Ancak FTX çökmesi BlockFi’yi de etkiledi. 10 Kasım’da kripto borsası, FTX/Alameda kriziyle ilgili netlik olmaması nedeniyle ‘işleri her zamanki gibi yürütemediğini’ söyleyen bir paylaşım yaptı. BlockFi, platform etkinliğini sınırlayacağını ve para çekme işlemlerini durduracağını ekledi. Sonraki adımları araştırırken para çekme işlemlerini duraklatmaya devam edeceğini söyleyerek 14 Kasım’da bir güncelleme yayınladı.
Crypto.com da etkilenenler arasındaydı. CEO’su Kris Marzalek, bir röportajda borsanın FTX’ten 990 milyon dolar geri aldığını söyledi. Borsanın FTX’te kabaca 1 milyar doları olduğu göz önüne alındığında, bu, borsanın 10 milyon dolarlık bir zararı olduğu anlamına geliyor. Crypto.com’un işlerini her zamanki gibi yürüttüğünü ekledi.
Ayrıca kripto borsası Gemini de FTX çökmesinden etkilendi. Farklı kripto para birimlerinde faiz ödülleri sunan bir özellik olan Gemini Earn, Genesis Global Trading’e dayanıyor. Ancak Genesis kısa süre önce itfaları ve yeni kredi oluşumlarını askıya aldığını duyurdu. Daha sonra Gemini, Gemini Kazanç hesabındaki para çekme işlemlerini durdurdu.
BlackRock, Insight Partners, Tiger Global ve Paradigm dahil olmak üzere diğer şirketler de yatırımlar yoluyla FTX çöküşünden etkilendiler.
Yatırımcıların kripto parasına ne olacak?
Kripto varlıklarınızın bir kısmını veya tamamını FTX aracılığıyla depoladıysanız, genellikle yalnızca kripto borsası yasal ücretleri ve alacaklılara olan borçları kapattıktan sonra ödeme alırsınız. Ancak kullanıcıların ödeme alma garantisi yok. Yani, yalnızca şirketin verecek bir şeyi kaldığında pay alırsınız. Ve bu, bir platformun belirli mali durumuna göre değişebilir.
Sigorta, emanet hesabı olanlar için bir cankurtaran halatı işlevi görür. Bununla birlikte, FTX bu korumaları yatırılan fonlar için sunmuyor. Şirket şu anda platformunu güvence altına almak için çalışırken kripto para çekme işlemlerini ve sınırlı kullanıcı etkinliğini duraklattı.
FTX soruşturma altında mı?
Bahamalar merkezli kripto borsasını çevreleyen son olaylar dizisi, Bahamalar yetkililerini ayrıca bir soruşturma başlatmaya yöneltti. Bahamalar Kraliyet Polis Gücü, Mali Suçları Soruşturma Şubesi ve Bahamalar Güvenlik Komisyonu’nun herhangi bir suiistimalin meydana gelip gelmediğini araştırmak için birlikte çalıştığını duyurdu. Bu arada kaynaklara göre, ABD Adalet Bakanlığı ile Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu da çöküş gerçekleşmeden önce FTX’i araştırıyordu.
Çöküş kripto piyasasını nasıl etkiledi?
Bitcoin’in fiyatı, Binance’in satın alma işleminden çekilmesinin ardından 9 Kasım Çarşamba günü %15 düştü. Bu harekette BTC, 18.500 dolardan 15.625 dolara geriledi. BTC fiyatı ertesi gün tekrar 17.500 doların üzerine çıktı. Ancak borsa iflas duyurusunun ardından 11 Kasım’da tekrar 16.000 dolar aralığına düştü.
Ethereum ayrıca Binance bölünmesinin olduğu gün kayıplar gördü. ETH, %15 düştü ve yaklaşık 1.090 dolara kadar geriledi. Bu arada Solana’nın fiyatı da son yedi gün içinde %42,5’lik bir kayıp yaşadı. FTX Token (FTT) ise değerinin neredeyse tamamını kaybetti. Brock Pierce, şu yorumu yapıyor:
Nihayetinde, FTX çöküşünün, şu anda sektörde neden olduğu kısa vadeli kesintilere rağmen uzun vadede Blockchain sektörü üzerinde olumsuz bir etkisi olmayacak. Bu kriz, piyasanın kendi kendini düzeltmesinin bir örneğidir. Sektör kendini yüksek riskli, istikrarsız uygulamalara ve bu davranışta bulunan şirketlere karşı etkili bir şekilde koruyor.
Yatırımcılar kriptolarını nasıl güvenli bir şekilde saklayabilir?
FTX fiyaskosu, birçok yatırımcıyı hem kripto varlıklarını nasıl güvenli bir şekilde saklayabileceklerini hem de kişisel gözetimin bir borsanın cüzdanını kullanmaktan daha iyi olup olmadığını merak etmesine neden oldu. Mt. Gox, Voyager ve Celsius dahil olmak üzere birden fazla kripto borsası iflas başvurusunda bulundu. Bunlar da birçok yatırımcıyı tedirgin edici pozisyonlarda bıraktı.
Özellikle borsa aracılığıyla tutulan fonları olan kullanıcılar, borsa esas olarak cüzdanlarının anahtarlarını kontrol ettiğinden en çok etkilenenler. Ancak yatırımları üzerinde daha fazla kontrol sahibi olmak isteyenler için depolama alternatifleri var. DeFi cüzdanları saklama hizmetlerine benzer. Ancak, şirketlerin anahtarlarınıza erişimi yoktur. Başka bir deyişle, kriptonuz üzerinde kontrol hâlâ sizdedir. Son olarak, borsanızın sunduğu saklama amaçlı bir kripto cüzdanına ek olarak saklama dışı cüzdanlar da açabilirsiniz. Ancak varlıklarınızın özel anahtarları üzerinde tek kontrol sahibi olmak istiyorsanız bu iyi bir fikir değildir.
FTX çöküşü yalnızca bir iflas başvurusuna yol açmadı, aynı zamanda milyarlarca fonun ve devam eden soruşturmaların ortadan kaybolmasına neden oldu. Şirket iflas işlemlerini ve yetkisiz erişim olarak kabul edilenleri sıralarken, FTX’te tutulan varlıklara sahip kullanıcılar muhtemelen ödemeleri alacak son kişiler olacaktır
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!
Kaynak: sizlere kriptokoin.com farkıyla sunulmuştur.
Yorumlar kapalı.