Avalanche, Amazon’un bulut bilgi işlem birimiyle ortak olan ilk Blockchain oldu. Ortaklığın amacı, Amazon’un kurumsal ve devlet müşterilerine ‘hizmet olarak Blockchain’ sunmak. Motley Fool kripto uzmanı Dominic Basulto’ya göre, teknoloji ortaklığı, çok sayıda müşterinin Blockchain çözümlerini benimsemesiyle sonuçlanırsa, altcoin projesinin gelecekteki büyümesi için büyük bir katalizör olabilir. Uzman bu konuyu enine boyuna tartışıyor.
Altcoin uzun vadede daha fazla kazanç elde edebilir
Avalanche’ın Amazon Web Services (AWS) ile yeni ortaklığı, gelecekteki uzun vadeli büyüme için güçlü bir katalizör sağlayabilir. Şimdi bakmayın ama bir zamanlar yüksekten uçan ve 2022’de %90’dan fazla değer kaybeden Avalanche (AVAX) bu yıl geri dönüş yapıyor. Kriptokoin.com’dan takip ettiğiniz üzere, Ocak ayının ortasında Avalanche, Amazon ile büyük bir ortaklığı duyurdu. Bu ortaklık, onu Amazon Web Services’ın herhangi bir müşterisi için temel olarak tercih edilen varsayılan Blockchain haline getirecek. Avalanche artık Amazon’un bulut bilgi işlem platformuyla ortak olan ilk Blockchain.
Bunun büyük bir anlaşma olduğunu söylemek yetersiz kalıyor. Anlaşmanın açıklanmasından sonraki ilk 24 saatlik dönemde altcoin fiyatı %13’ten fazla arttı. Avalanche, dünyanın dört bir yanındaki işletmelere ve hükümetlere Blockchain çözümleri getirmeye yardımcı olma planını tam olarak gerçekleştirirse, uzun vadede daha fazla kazanç elde edilebilir.
Neden Avalanche?
Ortaklığın en ilginç yönlerinden biri, Amazon’un Ethereum ile değil, Avalanche ile ortak olmayı seçmesi. Kaldı ki bu bariz bir seçim olurdu. Avalanche, Eylül 2020’de yeniden piyasaya sürüldüğünde, üstün hızı ve ölçeklenebilirliği nedeniyle ‘Ethereum katili’ olarak ilan edildi. Ancak geçen yıl bu yeni başlayan Blockchain’e karşı nazik olmadı. Bu nedenle Amazon’dan gelen bu duyuru kesinlikle şaşırtıcıydı.
Avalanche Blockchain’in sınıfının en iyisi hızı, şüphesiz Amazon’un kararında rol oynamış olsa da, kilit faktörlerden biri kesinlikle Avalanche ağının üç farklı Blockchain içeren temel yapısıyla ilgili. Bunlar: Exchange chain, Platform chain, Contract chain. Platform Chaine (‘P-Chain’), geliştiricilerin sub-net’ler olarak bilinen kendi özelleştirilebilir Blockchain ağlarını oluşturmalarına olanak tanıyor.
Avalanche, bu sub-net’ler kendi kuralları ve kendi tokenleri olan ‘egemen ağlar’ olarak tanımlar. Sonuç olarak Avalanche üzerindeki her bir sub-net, müşterinin ihtiyaçlarına göre ölçeklenebilir ve özelleştirilebilir. Şimdiye kadar, sub-net’ler öncelikle Blockchain oyunları tarafından kullanılıyordu. Ancak şimdi büyük işletmeler ve devlet kurumları da bunları kullanacak gibi görünüyor.
Yani, hepsi Avalanche ağında binlerce özelleştirilebilir sub-net çalıştıran binlerce işletmeyi hayal edin. Geleceğin bu vizyonu, özelleştirilmiş Blockchain çözümleri arayan yeni ticari müşterileri Amazon’a çekmenin harika bir yolu gibi görünüyor. Ve gerçekten de, anlaşmanın bir parçası olarak Avalanche, AWS Çözüm Ortağı Ağı’nın bir parçası olacak ve ayrıca AWS Marketplace’te önemli bir konuma sahip olacak gibi görünüyor. Bu, Avalanche’ı Blockchain projelerinde Amazon ile çalışmak isteyen herkes için doğal bir tercih haline getiriyor.
Altcoin ile AWS ortaklığı ‘kazan-kazan’ mı?
Anlaşma hem Amazon hem de Avalanche için bir kazan-kazan gibi görünüyor. Avalanche’ın kurucularından Emin Gün Sirer, Twitter’da kısa ve öz bir şekilde şunları söyledi: “Bu büyük bir olay. Bu, büyükbabanızın AWS ortaklık duyurusu değil.” Avalanche, AWS varlıklarına ve özelliklerine erişim elde ederken, Amazon dünya çapındaki tüm iş ortaklarına ‘hizmet olarak Blockchain’ sunma fırsatı elde edecek. Bulut söz konusu olduğunda Amazon’un baskın olduğunu düşünüyorsanız, Blockchain’e dahil olana kadar bekleyin.
Bununla birlikte, kesinlikle ortaklığı eleştirenler var. Sosyal medyadaki açıklamalara ve yorumlara bakılırsa, bazı Blockchain geliştiricileri, merkezi olmayan bir Blockchain’in Amazon gibi merkezi bir teknoloji şirketiyle aniden ortaklık kurmasından haklı olarak endişe duyuyor. Korku, Amazon’un bir gün Avalanche üzerinde çok fazla güç ve kontrol uygulayabilmesi. Bu, teknoloji sektöründe defalarca gördüğümüz bir hikaye: Dünyayı değiştirmeyi vaat eden gerçekten sıcak bir teknoloji şirketi, kârlılığa odaklanan büyük, yerleşik bir teknoloji şirketi tarafından asimile edilir ve işler değişir.
Gelecekteki büyüme çığı
Yeni ortaklık, Blockchain ve bulutu kullanan daha fazla işletme, hükümet ve kuruluş elde etmek için tasarlandı. Avalanche, işletmeler ve hükümetler için tercih edilen Blockchain haline gelirse, bu, Avalanche’ın gelecekteki büyüme beklentileri için çok büyük olacak. Yine de bir uyarı, ortaklığa herhangi bir münhasırlık olup olmadığı net değil. Aksi takdirde, diğer Blockchain’lerin de Amazon ile ortak olması mümkün olabilir. Avalanche hala ilk hamle avantajına sahip olacak. Ancak bu, işleri çok daha rekabetçi hale getirecek.
Bununla birlikte, uzun vadede Avalanche konusunda iyimserim. 2022’de %90’dan fazla hırpalandıktan sonra Avalanche, 2023’te büyük bir heyelan iyileşmesine yönelebilir.
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!
Kaynak: sizlere kriptokoin.com farkıyla sunulmuştur.