Amerikan merkez bankası Fed’in New York şubesi, sınır ötesi işlemlerde merkez bankası dijital parasının (CBDC) kullanımını içeren bir testi başarıyla tamamladığını duyurdu. Testin, ABD’den dijital bir doların, ayrı blok zincirlerinde depolanan diğer ülkelerden deneysel para birimleriyle takasını içerdiği aktarıldı.
New York İnovasyon Merkezi (NYIC) tarafından yürütülen bir başlangıç çalışması olan Cedar Projesi, olası bir ABD CBDC’sinin temel tasarım seçeneklerini ve modüler teknik özelliklerini keşfetmeyi amaçlıyor. Çalışmada güvenlik, hız, birlikte çalışabilirlik ve defter tasarımı araştırmalarına odaklanılıyor.
Deneyin henüz sona eren 1. aşaması, blok zinciri teknolojisinin “sınır ötesi ödemelerin işleyişini iyileştirmek için” nasıl kullanılabileceğini inceledi. Toplam 12 hafta süren deney, CBDC için bir prototip oluşturmayı hedefliyordu.
NYIC’ye göre deney, blok zinciri teknolojisiyle desteklenen toptan sınır ötesi dijital para birimi işlemlerinin hızlı ve güvenli ödemeler sağlayabileceğini gösterdi.
Süre iki günden 15 saniyenin altına indi
Pilot test, işlemlerin takası ve mutabakatı için gereken mevcut ortalama süreyi büyük ölçüde iyileştirerek iki günden 15 saniyenin altına indirdi. İki günlük gecikmenin karşı taraf, takas ve kredi risklerini artırdığı biliniyor ve bu nedenle, takas hızının iyileştirilmesi 1. aşamanın birincil hedefiydi.
Test, dijitalleştirilmiş bir dolar ile ayrı blok zincirleri üzerinde çalışan sekiz deneysel para birimi arasındaki ödemeleri neredeyse anlık hızlarda başarıyla gerçekleştirdi. Proje, işlemler için birden fazla düğüme sahip tek bir defter yerine birden fazla defter kullanmaya karar verdi çünkü döviz spot işlemleri genellikle birden fazla karşı taraf içeriyor.
NYIC’nin gelecekteki deneyleri, farklı blok zinciri tabanlı ödeme sistemleri arasında eşzamanlılığın nasıl sağlanacağı ve atomik işlemlerin en iyi şekilde nasıl uygulanacağı da dahil olmak üzere birlikte çalışabilirlik ve defter tasarımıyla ilgili soruları araştıracak.
Kaynak: sizlere uzmancoin.com farkıyla sunulmuştur.
Yorumlar kapalı.