Ethereum’un kurucu ortağı Vitalik Buterin, düşündürücü bir blog yazısında, süper gelişmiş yapay zekanın (AI) kontrolsüz gelişimine ilişkin derin endişelerini dile getirdi. Diğer yandan Buterin, yarar sağladığı çeşitli yapay zeka projelerini paylaştı. İşte detaylar…
Ethereum kurucusu, yapay zeka makalesi yayınladı
Buterin, kontrolsüz bırakılması halinde yapay zekanın insanları geçme ve gezegendeki bir sonraki “gelişmiş tür” olma konusunda “ciddi bir şans” oluşturduğu konusunda uyarıyor. Potansiyel bir tehdit olarak YZ’nin benzersizliğine dikkat çeken Buterin, insan çıkarlarına karşı dönebilecek yeni bir tür “zihin” yaratma kapasitesine dikkat çekerek, potansiyel olarak insan neslinin tükenmesi de dahil olmak üzere yıkıcı sonuçlara yol açabileceğini belirtiyor.
New monster post: my own current perspective on the recent debates around techno-optimism, AI risks, and ways to avoid extreme centralization in the 21st century.https://t.co/6lN2fLBUUL pic.twitter.com/h5aIyFNCoh
— vitalik.eth (@VitalikButerin) November 27, 2023
Bu iddiaların uç noktalarda olduğunu kabul eden Buterin, Ağustos 2022’de 4.270’in üzerinde makine öğrenimi araştırmacısının katılımıyla gerçekleştirilen bir ankete atıfta bulunuyor. Anket, yapay zekanın insanlık için bir tehdit oluşturma ihtimalinin %5-10 olduğunu tahmin ediyordu. Potansiyel risklerin ciddiyetine rağmen Buterin, insanların YZ’nin gelişimi üzerinde kontrol sağlamak ve olumsuz etkilerini azaltmak için müdahale edebileceğini öne sürüyor.
Yapay zeka kontrolü nasıl sağlanır?
Bunun ışığında Buterin, insanlara güçlü YZ tabanlı hesaplama ve biliş biçimleri üzerinde daha fazla kontrol sağlamak için bir çözüm olarak beyin-bilgisayar arayüzlerinin (BCI) entegrasyonunu önermektedir. BCI’lar, beynin elektriksel aktivitesi ile harici cihazlar arasında iletişim yolları olarak hareket ederek insanlar ve makineler arasındaki iletişim döngüsünü milisaniyelere indirir. Buterin’e göre bu, insanları yapay zeka üzerinde “anlamlı bir eylemlilik” ile güçlendirecek ve insanlığın değerlerine karşı hareket etme riskini azaltacaktır.
Buterin hangi projeleri kullanıyor?
Buterin’in son faaliyetlerine geçerken, Farcaster projesi de dahil olmak üzere aktif olarak kullandığı projelere ilişkin görüşlerini paylaştı. Ethereum ve Optimism ağları üzerinde faaliyet gösteren Farcaster, merkezi olmayan sosyal ağlar oluşturmak için bir protokol olarak hizmet veriyor. Buterin, Twitter gibi merkezi platformlara alternatifler için artan arzuyu kabul ediyor ve merkezi olmayan çözümlere duyulan ihtiyacı vurguluyor. Odak noktasını Ethereum’un devam eden gelişmelerine kaydıran Buterin, topluluğun geçen yıl iş kanıtı algoritmasından hisse kanıtı algoritmasına geçişini tartışıyor.
Hesapların soyutlanmasının ve ölçeklenebilirliğin önemini vurgulayan Buterin, yaklaşmakta olan EIP-4844 güncellemesinden bahsetti. Bu güncelleme, Ethereum ekosistemindeki ölçeklenebilirlik sorunlarını ele alarak Blockchaindeki veri alanını artırmayı amaçlıyor. Uzun vadede Buterin, Ethereum topluluğunun teknolojiyi ilerletme konusundaki kararlılığını yansıtacak şekilde, veri alanının daha da genişletilmesini ve proof-of-stake algoritmasında iyileştirmeler yapılmasını öngörüyor. Buterin, Blockchain projelerinin ötesinde, kodlama ve çeviri için ChatGPT’yi ve görüntü oluşturma için Stable Diffusion’ı kullanarak çeşitli araç setini ortaya koyuyor.
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da, Facebook’ta ve Instagram’da takip edin. Telegram ve Youtube kanalımıza katılın.
Kaynak: sizlere kriptokoin.com farkıyla sunulmuştur.