Araştırmalara göre, altcoin piyasasındaki NFT işlem hacminin büyük bir kısmı aldatmacaydı. Şu anda kadar 30 milyon doların üzerinde NFT işlemi manipüle edildi.
Bu altcoin ‘wash trading’ operasyonlarının yuvası
NFT piyasasının bir işlemde alıcı ve satıcının aynı olduğu piyasa manipülasyonlarına yaygın olarak ev sahipliği yaptığı sır değil. Fakat, Dune Analytics’te derlenen yakın tarihli bir rapor, sorunun ne kadar kötüye gittiğini ortaya çıkarıyor. Araştırmalar, Ethereum’da 30 milyar doların üzerindeki NFT işlem hacminin Wash Trading olduğunu gösteriyor. Verilere göre, gölgeli işlemler 2022’deki toplam NFT işlem hacimlerinin yarısından fazlasını temsil ediyor. Bu, tüm zamanların NFT hacminin yaklaşık %45’si anlamına geliyor.
Of the ~2M Addresses that have bought an NFT on Ethereum only 3.6% have not used @opensea. Are they the undisputed kings? In my latest @DuneAnalytics dashboard, I investigated the current NFT marketplace ecosystem to see whats really going on https://t.co/9I1I0eJpMx
— J.Hackworth (@jphackworth42) December 23, 2022
Dune Analytics’ten hildobby tarafından 16 Aralık’ta derlenen analize göre, 2022’de Ethereum’daki toplam NFT hacminin yarısından fazlasını (%58) Wash Trading işlemleri oluşturuyordu. Araştırmacı, alım satımı yıkamaya yardımcı olan tuhaf işlemleri ayıklamak için dört filtre kullandı:
İlk olarak, aynı cüzdan adresi arasındaki bariz NFT işlemlerini filtrelediler. İkinci olarak, aynı NFT’nin iki farklı cüzdan adresi arasındaki karşılıklı alım satımlarına baktılar. Bu aynı zamanda en yaygın manipülasyon taktiklerinden biridir. Üçüncüsü, bir cüzdan adresi aynı NFT’yi üç veya daha fazla kez satın almışsa, durumun pek olası olmaması nedeniyle bu işlem bir wash trading işlemi olarak işaretlendi. Son olarak, bir NFT işlemindeki bir alıcı ve satıcı, ilk olarak aynı cüzdan tarafından finanse edilen cüzdanlara sahipse, aralarında bir bağlantı olduğu ve bu nedenle bir wash trading olarak işaretlendiği açıktır.
Wash trading işlemleri 30 milyar doları aşıyor
Bu şaşırtıcı sayı, aynı zamanda Ethereum’da gerçekleşen tüm işlemlerin yaklaşık %1,5’ini temsil ediyor. Bu kafa karıştırıcı görünüyorsa, uzmanlara endişelenmeye gerek yok. Bu, işlemlerin çoğunluğunun yasal olduğunu gösteriyor. Ancak genellikle wash trading işlemlerinden daha düşük bir fiyata gerçekleştiğini ortaya çıkarıyor.
Hildobby, “Sık sık duyduğumuz inanılmaz ‘toplam işlem hacmi’ rakamlarının neredeyse yarısı. Bunlar sistemde oyun oynayan insanlardır ve meşru ticaret değildir” diye yazdı. Verilere göre, her ikisi de platforma katılım için token ödülleri sunan NFT pazar yerleri LookRare ve X2Y2, sırasıyla toplam hacimlerinin %98’i ve %87’si ile en yüksek wash trading yüzdelerine sahipti. Hildobby, wash trading faaliyetindeki artışı, piyasa payını büyütmek isteyen NFT platformları arasındaki artan rekabete bağlıyor.
Araştırmacı ayrıca, “Kullanımı teşvik etmeye yönelik iyi niyetli planlar, bu hacmi çekme ve en başarılı platform olma yarışında öne geçmenin bir yolu olarak hızla ortaya çıktı. Bu nedenle, geniş çapta alıntılanan birçok istatistik, en iyi ihtimalle yanıltıcı oldu. Gerçekle tam olarak eşleşmeyen organik kullanımın bir resmini çizdi.” diye yazdı
Wash trading, ABD yasalarına göre yasa dışıdır. Kripto alanında takip edilmesi hala zordur. Şubat ayında, Blockchain araştırma firması Chainalysis, çoğu NFT wash trading işlemlerinin daha önce yüksek gas ücretleri nedeniyle karlı olmamasına rağmen, 110 işlemden oluşan bir grubun hala 8,4 milyon dolar kar elde edebildiğini bildirdi. Kriptokoin.com olarak Solidus Labs’in scam altcoin projeleri hakkında hazırladığı raporu aktarmıştık.
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!
Kaynak: sizlere kriptokoin.com farkıyla sunulmuştur.